lifestyle

Tuinkalender Maart

Zelf planten snoeien is óók besparen. Ten eerste de tuinman, die ook niet gratis werkt of de buurman die jij een krat bier ter compensatie wilt geven 😊

Daarnaast kan het best een leuk werkje zijn. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, maar ik vind het héérlijk.  Mijn hoofd raakt er leeg van. Misschien heb je geen tuin maar een balkon. Ook daar zijn best leuke paradijsjes van te maken. Kijk maar eens op internet, je vindt genoeg inspiratie.

Intratuin heeft een tuinkalender op internet staan. Hierbij een aantal tips voor Maart. 

Ik snoei in maart al veel

  • Allereerst de Vlinderstruik. Vanaf half maart tot eind april. Heel kort afknippen. Tot ongeveer twee knoppen. Ik heb ook vlinderstruiken in mn tuin staan. Echt in bedwang houden, anders kun je er een boomhut in bouwen eind van het seizoen
  • Dan de Annebella of Annebelle. Heb ik ook. Prachtige grote witte bloemen. Vullen gelijk een heel perk. Dus als je een lege plek hebt waar je geen raad mee weet: planten die struik 😊 ook kort afknippen. Het eerste jaar hebben ze last van de regen en zie je ze voorover hangen door de grote zware bloemen. Het tweede jaar is dat minder. Gewoon goed onderhouden. Dat wil zeggen: de zware uitgebloede bloemen verwijderen en goed snoeien. Prachtig ook om een krans van te maken.  Ik maak dat meestal in oktober. Is dan met de kerst nog mooi. Wel iets verkleurd natuurlijk. Groenig.
  • De Lavendel. Van maart tot begin april. Die heeft later in het jaar nog wel extra aandacht nodig.
  • Dan heb je de Rozen. Verhaal apart. Eerst de eerst week van maart. Tenminste als de rozen de hele winter ook doorbloeien. Echt kort afknippen. Iets boven de knop. Als je zomerbloeiers hebt : gelijk na de bloei.
  • Je hebt veel verschillende soorten hortensia’s die allen een andere benadering nodig hebben. Ik kijk graag op de site van Intratuin. 
Kijk een afbeelding van een hoekje in de tuin. ( in de zomer) De waterschaal moest nodig worden bijgevuld. Hier drinken de wespen vaak water.

Ik ben zelf gek van kruiden in mijn tuin en bloempotten

Vooral om de geur, maar ik kook er ook graag mee. Juist omdat het vers is. Ik heb ze zelf geplant en soms opgekweekt. Dus ik weet wat ik eet. Overigens kun je tomaten, komkommers en paprika’s ook heel gemakkelijk in een bloempot laten groeien als je geen tuin hebt. Je hoeft er niet voor naar het tuincentrum om een zakje zaden te halen. Wat ik een nadeel vind van de verse kruiden in pot bij bv de Aldi is dat ze zo snel lelijk zijn. Dat komt door de manier waarop ze gekweekt zijn. Die moet je eigenlijk diezelfde week nog gebruiken. Kijk hier eens naar het hoe en waarom.

Wat de tomaten e.d betreft: je stopt een paar plakjes tomaat of komkommer in een pot, afdekken met een beetje potgrond. Na een tijdje zie je heel veel plantjes opkomen. Zet ze een beetje in de zon, en je kunt snel oogsten. Dan de paprika: Kapje er af snijden. Zaadjes gewoon laten zitten. Potgrond in de paprika, in een pot. Niet verder afdekken met zand. Probeer maar eens. ‘Tuin op tafel’ is een mooi blad om door te snuffelen. Boordevol ideeën voor het geval je zelf aan de slag wilt met een moestuin, of vers koken met kruiden. Allerlei fijne recepten. Vegetarische recepten. Ik ben zelf vegetariër. Je kunt op hun website het blad doorbladeren. Ze hebben ook een facebook pagina. Deze volg ik om inspiratie op te doen. Écht leuk. Nu met voorjaarsklusjes die je in de moestuin kunt doen. 

Kijk, deze kun je gemakkelijk thuis kweken. Ik heb ze allemaal in de tuin. Behalve de dille, maar die gebruik ik nauwelijks. Vandaar. Ze bloeien ook nog eens mooi. De bieslook met paarse pluimbolletjes, de dille ken je vast ook wel. Persoonlijk houd ik ook erg van de munt. Niet kapót te krijgen. En van takjes verse munt kun je héérlijke thee trekken. Wat een bezuinigingen allemaal 🙂 Lang leve de natuur.

Vind je het leuk om met kruiden te koken, maar moet het allemaal niet te ingewikkeld zijn? Dan kunnen wij elkaar de hand schudden. Kijk hier eens als je inspiratie wilt opdoen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *