Goedkoop eten

‘Too good to go’

Ik kijk graag naar het programma ‘steenrijk straatarm’, en ook daar valt op hoe moeilijk het is om rond te komen met een klein budget. Goed eten en drinken is moeilijk in te slaan. Natuurlijk zijn er mensen die zo ontzettend weinig inkomen hebben dat zij gebruik kunnen maken van de voedselbank.

MAAR ÓÓK VEEL MENSEN NIET.

Die net iets boven het minimum inkomen verdienen en dus ‘pech hebben’ en nergens voor in aanmerking komen. Óok niet voor een voedselpakket. Maar het wél nodig hebben.

Overigens zijn er bij de Gemeenten voorzieningen waar mensen nog nooit van gehoord hebben, en waar ze ook niet mee te koop lopen. Kijk maar eens na op hun website. Die voorzieningen gelden niet alleen voor mensen die in de bijstand zitten. Het heet ‘bijzondere bijstand’. Kijk of je er voor in aanmerking komt. En BELANGRIJK, aanvragen vóór je de kosten gemaakt hebt. Heb voorál GEEN LAST van schaamte. Ik kom hier later in een andere post op terug

Goed, het ‘too good to go’pakket. Er is een ongelooflijke hoeveelheid voedsel wat aan het eind van de dag wordt weggegooid. Mooi, goed voedsel. Maar een afwijkende vorm, of laatste houdbaarheidsdatum. Nog goed genoeg om te eten. Soms is de datum op de dag zelf, maar vaak ook nog 1 of 2 dagen. 

Het is vers voedsel, dus prima om in te vriezen als je het niet gelijk gebruikt. De ondernemer bewaart voedsel wat aan het einde van de dag is overgebleven. Maakt daar pakketten van, die je voor heel weinig geld kunt bestellen. Je hebt verrassingsboxen. Daar kan van alles in zitten. Van fruit tot brood zuivel en groente.

Ikzelf bijvoorbeeld heb de laatste keer een pakket van de Plus gekocht. De ene keer is het beter gevuld dan de andere keer. Deze keer had ik voor 4,99 een pakket waar je echt iets aan hebt. Ik zal de foto bijvoegen.
Wij hebben daar o.a het volgende van gegeten: ( met aanvulling van wat ik thuis had natuurlijk)
1. Gebakken aardappelen met sla, wortelen en vegetarische schijf. als toetje de yoghurt
2. Macaroni met verse groenten dus.
3. Het groentesoeppakket heb ik fijngesneden en verdeelt in 2 pakketjes. 1 keer groentesoep met stokbrood ( aldi) uit de oven. Even gegratineerd met kaas en peterselie.
4. Stamppot boerenkool. (Aardappelen beetje warme melk, roomboter. Mosterd en augurkjes er apart bij)
5. Mango’s 1 keer door de yoghurt, en de andere verdeeld met zn beidjes en ‘gewoon opgegeten’.
6. Daarnaast eten we natuurlijk wel een toetje, maar niet van dit pakket. Wat ik bijvoorbeeld erg lekker vind is een heel dun pannenkoekje ( eerst een hele stapel bakken natuurlijk en apart invriezen. Warm maken, in vieren klappen, bolletje ijs erin met beetje slagroom. Is minder duur dan het lijkt hoor. Goedkoop ijs, en slagroom zelf kloppen. Gewoon in leeg augurkpotje. Dichtdraaien, goed schudden en klaar 😊
7. Ik koop nooit iets kant en klaar eigenlijk. Scheelt veel geld. Nooit iets in de koelkast lijkt het, maar zelf klaarmaken haha.
8. Voor de rest eten we dan van wat ik een keer extra gekookt heb, of van de gewone boodschappen. Veel groente en fruit van het seizoen.
Ik heb maar van 1 winkel gekocht. Als je van meerdere winkels neemt kun je voor 20 euro echt wel 4 monden een paar dagen voeden.
Die ‘too goo to go’ app kun je gewoon downloaden. Zéker doen. Het scheelt je veel geld, doet iets voor het milieu en zorgt voor een goede maaltijd. Je kunt zelfs nog kiezen uit bijvoorbeeld een broodpakket of vlees. Bekijk het eens en doe je voordeel ermee. En nee, je hoeft geen ‘drempel over’, want heel veel milieubeschermers maken er gebruik van.
 
Overigens heb ik zelf het allerliefst een pakket van de Lidl. Ook van de warme bakker en de slager. Als je van een supermarkt afneemt krijg je een ‘magic box’ zoals ze dat noemen. De ene keer ‘krijg’ je een pakket waar je een dag of 2 van kan eten. Maar mijn ervaring is dat er ook vaak liflafjes in zitten waar je niet zoveel mee kunt. Bijvoorbeeld 3 verschillende soorten franse kaas die echt nodig op moeten. Dat heb je bij de Lidl niet. Daarvan wéét je dat het een groente en fruitpakket is. Heel lekker daar altijd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *