Met geld omgaan

Puzzelen met geld

Geld? Nooit iets over geleerd.

Is het jullie wel eens opgevallen dat men op school niets heeft geleerd over geld? Ik tenminste niet. Bij mij op school is dat nooit een issue geweest. Ja, het vak boekhouden werd gedoceerd. Heb me later altijd afgevraagd waarom. Niet om mijn beroep van te maken in elk geval. Ik kón het niet, en ben er bijna door blijven zitten.
Inmiddels betaal ik een boekhouder om mijn boekhouding te doen. ‘Hallo, dat kost geld’ wordt er om me heen gezegd. Klopt, maar in die tijd heb ik zelf vrij en kan andere – voor mij nuttige- dingen doen. Deze meneer heeft zich vrijwillig geschoold 🙂 en heeft nu een boekhoudkantoor, met medewerkers.
Voor mij werkt het het allerbest mensen in te huren voor zaken die daar beter in zijn dan ik.

Een ander rijk maken.

Wat je wél leert is hoe je je best moet doen om later bij een ander in dienst te gaan. Om diegene rijk te maken, en zelf weinig te verdienen. Soms geluk hebben om opslag te krijgen. En doordat je meer verdient de belasting nog eens extra te spekken.

Dit alles schoot door mij heen toen ik een programma zag over jonge mensen die een hoge studieschuld hebben, en vervolgens al weten geen baan te kunnen krijgen. Wie zit er over 6 jaar bijvoorbeeld nog te wachten op een tolk. Google haalt het in met vertaalsoftware.

Jonge mensen leren met geld om te gaan.

Het wordt tijd jonge mensen bij te brengen hoe ze kunnen beleggen, een bedrijf te beginnen, iets te onderwijzen. Hen leren verschillende bedrijven van binnen te bekijken. Een paar jaar hier, een paar jaar daar. Zodat ze leren communiceren, en zichzelf eigenschappen eigen te maken die zij kunnen gebruiken in het leven. Zodat zij financieel vrij kunnen raken. Wél werken maar niet meer omdat het móet. Leren investeren in onroerend goed.
Op dit moment dringt dat bij een deel van de jongeren door. Wel eens gehoord van ‘De Fire beweging’? Zoek maar eens op. Ja, moet je zelf doen haha.. Een hele groep mensen die elkaar tips en trucs geeft. Niet flauwe trucs van ‘goedkoop boodschappen doen en dergelijke’, maar tips op het gebied van beleggen bijvoorbeeld. Daar zijn veel blogs al over geschreven. Ik draag ook graag mijn steentje bij. Al is het alleen maar door af en toe iets te schrijven op mijn blog. Ik vind het leuk om ‘flauwekul’ te schrijven. Maar doorgaans wel met een trucje of een tip.

Helaas ben ik mij pas gaan bezighouden met dit alles toen ik al ruim volwassen was, en moeder van een aantal kinderen.

 Veel te laat merkte ik dat het allemaal erg duur was, en dat wij hard moest werken voor een ander. Dachten we. Zodat wij voldoende verdienden om onze rekeningen te betalen. De regel ‘ betaal eerst jezelf’ had ik nog nooit van gehoord.
Vele jaren later besefte ik dat het anders kan. Had ik het eerder geweten, dan had ik mijn kinderen hier in kunnen onderwijzen.
Mocht je kinderen hebben: lees over dit onderwerp. Geef ze een kans die je zelf wellicht niet hebt gehad, of gezien.

Dus: als jouw kind zegt dat hij later in een winkel wil werken kun je overwegen hem te leren hoe een winkel te kópen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *