Met geld omgaan

Ik heb schulden, en heb hulp nodig

In mijn praktijk merk ik hoe eenzaam gezinnen kunnen worden door schulden en ernstige financiële problemen. Mensen die een baan hebben, een ‘gewoon’ leven leiden. En ondertussen naar de voedselbank zouden moeten gaan. Ze komen de schaamte maar niet voorbij. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en wat kunnen we nog doen? Doodmoe word je er dan van. Zo moe dat je de moed verliest, al moe wordt als je er aan denkt de papieren bij elkaar te zoeken. De post eindelijk te openen terwijl je niet durft. Deurwaarders die je dreigen, flessen inleveren voor benzine. Want je moet toch naar je werk.

Niet alleen mensen met een uitkering hebben het moeilijk

Het idee bestaat dat mensen met geldproblemen ‘uitkeringstrekkers’ zijn die niet met geld kunnen omgaan. Maar niets is minder waar. Hardwerkende mensen met een heel laag inkomen. Die 40 uur per week werken voor iets meer dan het minimum inkomen. Net genoeg om van te eten, net genoeg – of net niet- om de vaste lasten te betalen. En dan ruim onder de armoedegrens rollen.

De 'werkende armen' worden deze mensen genoemd

Zij maken geen gebruik van ons sociale vangnet. En toch komen zij vaak in aanmerking voor allerlei subsidies als het inkomen écht te laag is. Of hulp als er schulden zijn, waar zij geen weet van hebben. Als je het bestaan niet weet ga je het ook niet gebruiken. En veel ruchtbaarheid wordt hier niet aan gegeven.

De gemeente heeft verschillende potjes

Het is niet alleen als je in de bijstand zit, dat er allerlei potjes zijn. Ga eens vragen bij jouw gemeente om te kijken hoe het zit. Het is zelfs zo dat er mensen zijn die niet weten dat zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag of korting op gemeentelijke heffingen. Er zijn fondsen voor sport voor jouw kinderen, voor bijzondere bijstand, voor een abonnement op de krant, en noem maar op. Ook jij kunt in aanmerking komen voor een voedselpakket, of bijvoorbeeld de kledingbank.

Kom je er zelf niet meer uit? Neem dan contact op met de gemeente. Zij zullen je op weg helpen. Zéker bij dringende zaken zoals een dreigende uithuiszetting.

De overheid heeft een website waar je informatie vinden kunt. Kijk ook even onder het kopje over bedreigende situatie. Zoals bijvoorbeeld huisuitzetting.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/schuldhulpverlening-aanvragen

Gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen

Iedere gemeente ondersteunt huishoudens met een laag inkomen. Zo kunnen deze huishoudens alle echt noodzakelijke uitgaven doen. Hier leest u meer over regelingen van de gemeente.

Onderstaande link is van het Nibud. Daar staat alle info die je nodig hebt voor wat betreft de bijzondere bijstand.

www.nibud.nl/consumenten/bijzondere-bijstand/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *