lifestyle

Huishouden….Brrrrr…

Huishouden, ik vind het iets vréselijks.

Wat een afgrijselijk woord vind ik dat toch. Altijd al een hekel aan gehad. Aan het woord en erger: het uitvoeren. Ik kan alleen voor mezelf spreken hoor. Misschien vind jij het fantastisch of leuk om te doen. Dat kan natuurlijk.

Er zijn genoeg manieren om de klus te klaren. Het liefst zou ik het laten doen. Maar daar ben ik mee gestopt. Ik vond het te duur. Die paar uur kan ik zelf wel schoonmaken. En mijn man ook. Tegenwoordig doen we het huishouden samen. En het uitgespaarde geld gaat naar mijn belegrekening.

Ooit was ik lid van een groep ( Facebook) die nu niet meer bestaat. Ik noemde het ‘de vrekkenclub’, omdat ik daar zaken leerde waar ik het bestaan niet van wist. Ik heb wat ‘af getijgerd’ zo dat daar werd genoemd. Kruipend door de supermarkt om de voordeligste artikelen te vinden. Toen ik dacht ‘winnaar’ te zijn, bleek ik toch nog als laatste te zijn geëindigd.

 

‘Vrekken’ schijnt een naar woord te zijn, en heeft een nare bijsmaak. Absoluut onnodig 🙂

Maar goed, ‘de vrekken’ hadden niet alleen een oplossing voor geld, en budgetten, maar ook voor gezond leven.

Want gezond eten bijvoorbeeld is goedkoop. Alles eten van het seizoen. Niet teveel vlees etc. Daarnaast namen ze alles mee wat geld opbracht. Lege flessen e.d Dus ook nog milieubewust. Veel lopend en fietsend de boodschappen doen. Gezond en goedkoop. Ook waren ze gul voor andere mensen. Samen delen en helpen waar het nodig was. Vrekken op zich is een woord wat af en toe weerstand oproept. Maar ik vind het niet nodig.

Mening over huishouden

Ook over huishouden hadden ze een mening. Omdat tijd kostbaar is, werd er op efficiente manier ‘huis gehouden’. Ik had ( en heb) een druk leven. Kinderen thuis destijds, een baan, studie en een man. Ook niet onbelangrijk. Op dit momenst heb ik een praktijk voor manuele therapie, studeer nog altijd. En m’n man heb ik ook nog. Wij hebben inmiddels 2 huizen. Eén in Frankijk ( betaald) en 1 in Nederland. Daar rust nog een hypotheek op. Het huis in Frankrijk schrijf ik ook graag over.

Huishouden van een vrek

Huishouden volgens de vrekkenclub. Heel eenvoudig. Overigens heb ik niet graag dat een eventuele hulp in de huishouding dit schema aanhoudt.

 • Het 5 minuten schema.

 1. Neem een plastic zak en ga in elke ruimte 5 minuten aan het werk. Zet een wekker zodat je stopt zodra die 5 minuten voorbij zijn.

 2. In die 5 minuten ruim je alle rommel op. Wat leeg is, of niet meer nodig, stop je in de plastic tas. Minimaal 1 en maximaal 5.

 3. Zo ga je alle vertrekken door. De badkamer en het toilet worden anders onder handen genomen.

 4. Badkamer: alle rommel van de vorige dag opruimen. Handdoeken e.d. meenemen naar beneden, even met een natte doek over het sanitair. Maar niet langer dan 5 minuten.

 5. Toilet is een ander verhaal natuurlijk, maar ook prima in 5 minuten te doen. Je maakt die ruimte waarschijnlijk wel iedere dag schoon. Doekje over het toilet, deksel en alles wat je daar verder aanraakt. Wastafeltje, en de handdoek meenemen. Vloer even vegen en dweilen.

 6. Dan: stofzuiger. Ik heb er 2. Eén beneden en 1 boven. Indien nodig de slaapkamers even stofzuigen, en verder dweilen wat je wilt. In 5 minuten kun je heel veel doen.

Dus gemiddeld ben je ( als je dat wilt) zeg maar zo’n 30 minuten per dag bezig. Afhankelijk van de grootte van jouw huis vanzelfsprekend. 

Blijft over het verschonen van de bedden. Dus de grote klussen. En andere vervelende dingen. Ramen zemen en weet ik wat. Dat kan natuurlijk niet in die 5 minuten. Ik weet niet hoe jouw gezinssamenstelling is, maar de slavernij is lang geleden al afgeschaft. Dus ik zou iedereen recruteren die in aanmerking komt. Ik merk dat veel vrouwen ( middelbaar en jong) nog steeds het grootste deel van het huishouden op zich nemen. Niet doen lijkt mij. Waarom zou je jouw verstand met het spoelwater laten wegspoelen. Doe in plaats daarvan een cursus. Gratis als het even kan 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Esmee zegt:

  Hoi,
  Heb je tips voor gratis cursussen?

  1. Ella Dorgelo zegt:

   Hallo Esmee.

   Ik reageer heel laat. Ben onverwachts een tijdje in het ziekenhuis beland, en kon niet op mijn blog kijken.
   Wat wil je graag leren, een taal? Of tuinieren of..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *