Bezuinigen op boodschappen

Bezuinigen kan natuurlijk op allerlei mogelijke manieren. Maar meestal beginnen mensen toch te beknibbelen op hun wekelijkse boodschappen. En dat is ook prima. Onthoud voorál het woord wekelijkse. Want daarin schuilt vaak het gevaar. Toch af en toe een boodschapje. Toch even halen wat niet in huis is…Niet doen.

Voor diegenen onder ons die al heel lang bezuinigen is dit natuurlijk allemaal gesneden koek. Maar voor velen ook nog niet. Ik kan me voorstellen dat onderstaand in het begin wat ingewikkeld ligt.

* Begin met een budget. Wat wil je uitgeven deze week. Wat is nodig en waar kun je zonder? Ik heb mezelf voor ons tweeën een budget van 50 euro toegekend. Toen we nog met zn zessen waren deden we vaak met 75 euro, maar dat is alweer een tijdje geleden. Als het niet helemaal lukt geeft dat niet, maar het zit me dan wel dwars.

* De aanbiedingen bekijk ik in een folder app. Naar aanleiding daarvan maak ik een weekmenu.

* En wees eens een beetje creatief. Van een kilo appels kun je appelmoes maken, appelflappen en/ of een appeltaart. Eieren door een quiche, en door het beslag van de appeltaart. Dus klagen dat er niets lekkers is, kan dan niet meer 

* Doorgaans is het handig van 1 of 2 supermarkten gebruik te maken. Anders rijd je van hot naar her. Overigens is boodschappen met de auto ook niet even verstandig..Het kost parkeergeld, brandstof en afschrijving van bijvoorbeeld de banden. Ook spaart het de sportschool uit 

* Koop zoveel mogelijk vers en ook geen voorverpakte groenten. Hartstikke duur. Kijk ook eens naar de kiloprijs. Vergelijk die eens, en zie dan wat goedkoop is en wat niet.

* Maak ‘bulkvoorraden’.Macaroni, pizzasaus, stamppot, kip met kerrie. Zodat je altijd iets in huis hebt, zodra je geen tijd hebt om te koken. Bespaart je een duur patatje, pizza of chinees. Gekookte rijst kun je ook prima invriezen.

* Handig is het om een beetje vooruit te kijken. Heb je nog wasmiddel, wanneer heb je nodig, en wanneer is het in de aanbieding.

* Probeer dus 1 keer in de week de boodschappen te doen. En heb je iets niet in huis, wees creatief. In het begin is het wennen, en lastig en kost het veel tijd en…en…en…..Maar zodra je merkt dat je geld overhoudt, dit in een potje kunt stoppen en het steeds méér ziet worden, ga je er anders over denken.

* En voor mij v.w.b de boodschappen betreft het áller, állerbelangrijkst: pin geld en zorg dat het in je portemonnee zit. Bij iedere uitgave zie je hoe het geld vermindert. Is het wel nodig, moet die kat dat dure voer. Leg die geschrapte wortelen terug, en neem een bos. Geloof me, het werkt.

* Statiegeld wat teruggegeven wordt in de spaarpot. Geld op straat: in de spaarpot.

En nee…het is niet zo dat wij niets lekker in huis hebben. Ik maak het alleen zelf.
Dat is het verschil. Gewoon met de ingrediënten die ik in huis heb. Altijd lekkere hapjes hoor 

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat de wijn en Franse kaas. meegenomen wordt uit Frankrijk hahah.

Delen? Leuk! Dank je wel.